Mallorcan Tumbet, Balear adalarındaki en tipik ve geleneksel yemeklerden biridir. Bu gerçek bir lezzet bombasıdır ve bunun içinde bir çok şey vardır. Tumbet yemeği, ana olarak ya da et, balık veya kızarmış yumurta ile servis yapmak için bir garnitür olarak yenebileceği için, lezzetli ve çok yönlü bir yemektir. Taze sebzelerle yapıldığı için en sağlıklı yemeklerden bir tanesidir.
Tumbet’in ana özellikleri çoğunlukla taze, yaz sebzeleriyle yapılır: patlıcanlar, biberler, kabaklar… Tumbet yapmanın tek yolu yoktur. Birçok varyasyon vardır. Bununla birlikte, her zaman sebzeleri zeytinyağında sote ederek, onları katmanlayarak ve domates sosunda kaplayarak yapılır. Ana olarak ya da bir ana olarak yemek için yenilebilir. Sıcak bir şekilde de soğuk bir meze gibi de Tumbet yemeğini yiyebilirsiniz. Her şey sizlerin damak zevkine bağlı!
Tumbet Nedir Nasıl Yapılır?
Tombet veya Tumbet, daha önce zeytinyağında kızartılmış dilimlenmiş patates, patates, patates ve kırmızı biber katmanlarından oluşan Mallorca’ın geleneksel bir sebze yemeğidir. Adadaki hemen hemen her yerel restoranda mevcuttur. Tombet genellikle balık veya etle birlikte servis edilir, ancak kendi başına iyi bir vejetaryen yemekdir.
Patlıcan ve kırmızı biberler soyulmamalıdır. Bütün sarımsak ve maydanoz ile kızartılmış domates ile tepesinde ve kabuksuz bir turta gibi görünecek şekilde sunulmuştur. Tombet, Occitan Ratatouille veya Katalan Samfaina’nın Mallorca versiyonudur. Bu yemeklerden etkilenen, günümüzde bazı insanlar karışıma kabak ekler, ancak bu orijinal yemeğe bulunmayan bir sebzedir.
MALLORCAN TUMBET: Daha önce de belirttiğimiz gibi tarif birçok varyasyon var, ancak tipik bir Mallorcan Tumbet patates, patlıcan ve biberden yapılmıştır. Daha sonra domates sosu ile doldurulur. Bu yemeği hazırlamak için aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız olacak.
Tumbet Yapılışı İçin Gereken Malzemeler
- 2 adet büyük patates
- 2 adet patlıcan
- 1 adet kabak
- 2 adet kırmızı biber
- 1 adet yeşil biber
- Ev yapımı domates sosu
Tumbet Yapılış Tarifi
- Patatesleri, patlıcaları, biberleri ve kabakları soyun ve daireler halinde kesin.
- Patatesleri bol miktarda zeytinyağında kızartın.
- Sebzeleri ayrı ayrı kızartın.
- Son olarak, malzemeleri birleştirin.
- Tumbet’i sunmanın çekici bir yolu büyük bir tabakta veya ayrı, küçük tabaklardadır.
- İlk olarak, kabak, patlıcan ve biber katmanları ekleyebileceğiniz patatesleri kullanarak bir taban yapın.
- Son dokunuş, domates sosunun cömert bir kaplamasıdır.