Mallorca’dan gelen Tumbet yemeğini sizlere tanıtıyoruz. Mutfağa geldiğinizde bu yemek sizlere tatil kokan Mallorca adasından esintiler getirecek. Fırında ve aromatik bitkilerle birlikte Akdeniz sebzelerinin harika bir uyum ile nasıl piştiğini ve ağzınızın suyunun nasıl akıtacağını bu yemek ile tecrübe edebilirsiniz. Mallorca’da Tumbet’i ilk kez yediğimde hemen bu güzel yemeğin tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Bu geleneksel sebze yemeği güveçte yapılabilir, tamamen vegan bir yemekten beklenebileceği kadar kolay bir yemek de değildir. Ama sonunda eminiz ki bu yemeği afiyetle yiyeceksiniz ve tekrar tekrar yapacaksınız. Bu Tumbet tarifinde, Mallorca geleneklerine göre nasıl hazırlayacağınızı göstereceğim. Ancak, eldeki geleneksel güveçe sahip olmadığım için cam pişirme kabına geçtim. Tabii ki sizler de bunu yapabilirsiniz.
Tumbet İçin İhtiyacınız Olan Sebzeler
- 4 Adet Büyük Patates
- 2 Adet Patlıcan
- 2 Kabak
- 6 Sarımsak
- 2 Karanfil
- 2 Biber
- Doğranmış Domates
- 2-3 Taze Biberiye
- 2 Fesleğen
- 2 Kekik Tutamı
- Yağ, Tuz ve Karabiber
Tumbet Nasıl Pişirilir?
Tumbet’in hazırlanması prensipte çok basittir. Ancak geleneksel bir şekilde pişirmek istiyorsanız, elbette biraz zamana mal olan birkaç ara adıma ihtiyacınız var. Çok fazla iş yapmadan ve kalorisini düşük tutarak gerçek Tumbet’i yemek istiyorsanız, birkaç adım atlayalım ve sebzeleri pişirme kabına koyalım. Bu tarifte size geleneksel olarak nasıl pişirileceğini göstereceğim.
1. Önce patlıcanları, kabakları, biberleri ve patatesleri yıkayın ve yaklaşık 0.5 santimetre kalınlığında dilimler halinde kesin. Tabii ki, patatesleri önceden soyuyorsunuz. Daha sonra kesilmiş patlıcan ve kabakkar mutfak kağıdına yerleştirmeli ve biraz suyunu kaybedecek şekilde beklemeliyiz.
2. Dilimler su kaybederken, büyük bir tavada bol miktarda yağ ısıtabilir ve önce patates dilimlerini altın kahverengi olana kadar kızartabilirsiniz. Sonra patatesleri bir kenara koyun ve bu işlemi patlıcan, kabak, biber ve soğan ile tekrarlayın.
3. Bu arada sosu karıştırabilirsiniz. Bu temelde sadece cherry domateslerinden (bunlar genellikle taze domateslerden daha aromatiktir) oluşur, bu da onları biraz tuz, karabiber ve Akdeniz otları ile karıştırın.
4. Ardından, pişirme kabına biraz zeytinyağı ekleyin ve önce patates ve patlıcan dilimlerini üst üste katmanlayın. Biberiye ve sarımsak gerçekten iyi bir tat için önemlidir. Sarımsak dişini bıçakla bastırın ve güveç üzerine dağıtın. Sonuç olarak, Tumbet sarımsak ile daha lezzetli bir tada sahip olacaktır.
5. Şimdi kabak dilimlerini, biraz sosu, biberleri ve soğanları üst üste yerleştirin ve biberiye, defne ve sarımsak karanfilleri ile her şeyi karıştırın. Her şeyin, sonunda domates sosunun geri kalanını ve biraz zeytinyağını dökün.
6. Önceden ısıtılmış fırında, Tumbet şimdi yaklaşık 15 dakika boyunca yaklaşık 200 ° C’de pişirilecek ve daha sonra yenmeye hazır olacak. Afiyet olsun.